Telefon
WhatsApp

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.

İLETİŞİM

Subasman Kotu Nedir?

Subasman Kotu Nedir?
  • 01 Aralık 2021, 22:26

Subasman Kotu Nedir?

Subasman nedir, sorusunun yanı sıra, subasman kotu ve bu kotun belirlenmesi konusu da firmalar için oldukça önemli bir aşamadır. Subasman kotu, zemin kotu olarak da bilinen bir tabirdir. Söz konusu yapının imar planında farklı bir şekilde belirtilmediği takdirde, subasman kotu 0,00 ile 1,20 aralığında uygulanmaktadır. Bina için uygun olan subasman kotunu belirlemek için öncelikle 0,00 kotunun belirlenmesi gereklidir. Bu sebeple, inşaatın zemin kat yapımı sırasında beton dökme işlemine geçilmeden önce, inşaatın sahibi olan kişi ya da firma, belediyeye başvurarak kotlandırma işleminin yapılması için ilk adımı atmalıdır. Belediye, imar yönetmeliğini esas alarak kotlandırma çalışmasını yapacaktır.
Subasman Kotu Nasıl Belirlenir?
Bu yönetmelikte kot belirleme noktasında birçok yöntemden bahsedilir, fakat imar planında aksi bir madde yok ise, mevzu bahis yapı için yoldan kotlandırma işlemi uygulanması gerektiği yer almaktadır. Yine ilgili yönetmelikte, subasman kotunun binaların bulunduğu parsel için kot alınan yol cephesinin, bina köşeleri hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesine göre kot verildiğinin altı çizilmektedir. Tretuvar seviyesinin ise kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin 0,18 metre üzeri olduğu belirtilmektedir.
Subasman Perdesi Nedir?
Subasman nedir, konusuna ek olarak değinmemiz gereken bir diğer detay ise subasman perdesidir. Subasman perdesi, subasman kotu ile temel üst kotu arasında bulunan kısma verilen isimdir. Subasman perdesi yüksekliği, imar planında farklı bir ölçü verilmemişse, yönetmeliğe göre 1,20 metre gibi bir sınıra sahiptir.
Subasman Perdesi Nasıl Yapılır?
Yapının temelinin atılmasının ardından, belirlenen kot seviyesine göre, temel üst seviyeden başlanarak kararlaştırılan yüksekliğe uygun bir şekilde subasman perdesi kısmı oluşturulur. Subasman perdesi kalıp ve beton olarak tamamlandıktan sonra ise, geri kalan alanda tesisat döşeme gibi işlemler yapılır ve üzeri dolgu malzemesi ile örtülür. Bu dolgu malzemesi ıslatılma ve daha sonra sıkıştırılma işlemlerinden geçirilir. Son olarak da bu malzemenin üzeri hasır donatı ile kapatılır ve grobeton dökülür. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasıyla subasman imalatı tamamlanmış olur.


Etiketler :
Paylaş :

Bize Soru Sorun
Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM